Ook gemeenten vinden bestuursakkoord onuitvoerbaar

De gemeenten vinden het bestuursakkoord in zijn huidige vorm bij nader inzien toch niet uitvoerbaar. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt in een brandbrief aan de Tweede Kamer en premier Mark Rutte (VVD) dat er opnieuw moet worden onderhandeld. Dat zei VNG-bestuurslid Marco Florijn donderdag op Radio 1.

In het bestuursakkoord dat het rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen vorige maand overeenkwamen, is afgesproken dat lagere overheden extra uitvoeringstaken krijgen. Zo worden de sociale werkvoorziening en de Wajong-regeling een uitvoeringstaak van gemeenten.

Vooral de sociale werkvoorziening is een 'heel groot knelpunt', zei Florijn. "Daar komen we miljoenen en miljoenen tekort." Het kabinet stelt eenmalig 400 miljoen ter beschikking om het huidige systeem van sociale werkplaatsen om te bouwen. "Dat is vrijwel zeker ontoereikend", aldus Florijn. Alleen al deze kabinetsperiode moet er volgens hem 290 miljoen euro bij.

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma (VVD) zette vorige maand wel haar handtekening onder het onderhandelaarsakkoord, maar gaf toen al aan extra zekerheden van het kabinet te willen dat gemeenten er financieel niet op achteruitgaan. "Onze achterban van 418 gemeenten vindt van links tot rechts dat het in zijn huidige vorm niet uitvoerbaar is", zei Florijn. "We willen echt meer zekerheden."

Florijn verwacht dat de commissie die bestudeert of de 400 miljoen genoeg is, ook concludeert dat het te weinig is. Hij roept de Tweede Kamer op met meer geld te komen. De Kamer debatteert volgende week woensdag over het akkoord.

Minister van Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatiesPiet Hein Donner (CDA) zei eerder er niets voor te voelen om het conceptakkoord open te breken.