Wellink: Wilders is onzinpratende valse profeet

De oproep van PVV-leider Geert Wilders om geen geld meer te geven aan Griekenland is onzin. Dat zei president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink woensdagvond in het televisieprogramma Knevel en Van den Brink.

Volgens Wellink is Wilders op economisch terrein een valse profeet. "Het is gevaarlijk om te zeggen dat we Griekenland moeten laten vallen", zei Wellink. "Europa is een werelddeel waar alle economieën, financiële instellingen en markten met elkaar zijn vervlochten."

De Grieken helpen uit de problemen te komen is volgens Wellink dan ook een 'veredeld eigenbelang'. "We doen het niet voor de Grieken, maar voor onszelf."

Wellink zei dat je misschien niet voldoende van je eigen burgers houdt wanneer je oproept geen geld meer over te maken aan Griekenland. Volgens hem wordt de rekening voor de samenleving namelijk heel hoog als Griekenland de schulden gaat herstructureren. "Dan verliest de Nederlandsche Bank 4 miljard euro. En dat is maar een klein deel van het totale verlies dat Nederland en de Europese samenleving dan lijden."

Wilders noemt de opmerkingen van Wellink 'naïef, pure bangmakerij en DNB-president onwaardig'. "Ik een valse profeet? De waarheid en werkelijkheid is dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen voldoet, we er miljarden in blijven pompen en dat ze de boel hebben belazerd. Dat zijn harde feiten en de waarheid en is dus niets profetisch aan."

Volgens Wilders ziet Nederland het geld zo dus nooit terug en moet er geen geld meer in het land worden gepompt. "Griekenland uit de euro geeft ze de kans te devalueren en eigen rente te bepalen en failliet juist te voorkomen."


Wellink: Wilders is onzinpratende valse profeet (Foto: Novum)