Geen verplicht uurtarief voor kinderopvang

Kinderopvangbedrijven worden niet gedwongen ouders per uur te laten betalen. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Hij wil het aan de bedrijven zelf overlaten hoe zij met ouders afrekenen.

"De ene ouder betaalt liever voor elf uur per dag, om zeker te zijn dat zijn kind altijd kan worden opgevangen. De andere ouder wil liever afrekenen per uur dat zijn kind daadwerkelijk is opgevangen", zei Kamp. Hij vindt dat ouders en kinderopvangbedrijven daar onderling uit moeten zien te komen.

Kamp gaat wel met de brancheorganisaties in de kinderopvang praten om ze ervan te overtuigen dat ze zich flexibeler moeten opstellen. Ook wil hij dat ouders niet langer door hoeven te betalen voor buitenschoolse opvang tijdens vakanties. "Daar moet een nette regeling voor worden getroffen."

VVD, PVV en CDA hadden gepleit voor een uurtarief in de kinderopvang. Nu worden ouders vaak gedwongen te betalen voor uren dat hun kind helemaal niet wordt opgevangen.

Kamp ging verder in op nieuwe regels die hij onlangs aankondigde. Die houden in dat ouders geen fiscale toeslag meer krijgen voor kinderopvang voor uren die zijzelf niet werken. Dat gaat ook gelden voor studenten en ondernemers, ook al is bij hen het aantal gewerkte uren moeilijker vast te stellen dan bij mensen in loondienst, zei Kamp op vragen van D66.

Studenten met kinderen moeten de gemeente zien te overtuigen dat zij het opgegeven aantal uren daadwerkelijk kwijt zijn aan hun studie. Ondernemers moeten het uitvechten met de Belastingdienst.


Geen verplicht uurtarief voor kinderopvang (Foto: Novum)