Strauss-Kahn biedt 1 miljoen dollar borg

De advocaten van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn hebben een borg van 1 miljoen dollar (circa 700.000 euro) contant geld aangeboden voor zijn voorlopige vrijlating. Hij is ook bereid 24 uur per dag binnen te blijven en een elektronische enkelband te dragen. Hij wil ook zijn paspoort afstaan.

Donderdagochtend Amerikaanse tijd is een hoorzitting gepland over de borg. Dat heeft een medewerker van de New York Supreme Court woensdag lokale tijd gezegd.

Strauss-Kahn werd afgelopen weekeinde gearresteerd. Hij zou geprobeerd hebben een kamermeisje te verkrachten in het hotel waar hij verbleef. Zelf spreekt hij bij monde van zijn advocaten alle beschuldigingen tegen.

De rechter had maandag nog een verzoek om borg afgewezen. De rechter vond hem vluchtgevaarlijk. De Verenigde Staten en Frankrijk hebben geen uitleveringsverdrag.

Het vermeende slachtoffer van verkrachting is woensdag buiten het zicht van het publiek voor een onderzoeksjury verschenen in New York, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN. Deze jury moet beslissen of het tot een proces tegen de Fransman komt. De 32-jarige alleenstaande vrouw is afkomstig uit het West-Afrikaanse Guinee en woont met haar dochter in New York.

Ze had gezegd dat ze de hotelkamer in het Sofitel wilde schoonmaken, toen Strauss-Kahn poedelnaakt uit de badkamer stapte. Daarop sloot hij haar op en probeerde haar anaal en oraal te verkrachten, heeft ze de politie gezegd.

Haar advocaat Jeff Shapiro ontkent ten stelligste dat ze had ingestemd met de seks. De vrouw voelt zich erg angstig en wil niet naar huis. Ze is met haar dochter op een veilige plaats, zei hij.