'Tweedehands verkoop games erger dan piraterij'

De verkoop van tweedehands games brengt een gamestudio meer schade toe dan illegaal downloaden. Dat zegt een woordvoerder van gamestudio Lionhead in gesprek met de gamewebsite Eurogamer. De gamestudio maakt zich meer zorgen om tweedehands verkochte Xbox 360-versies van Fable III dan het op grote schaal illegaal downloaden van de PC-versie.

"Een downloader heeft nooit je spel in de winkel willen kopen, terwijl iemand die een tweedehands exemplaar koopt dat wel heeft", begint de woordvoerder. "Natuurlijk balen we als ons spel zomaar wordt gedownload, maar dat is helaas iets wat bij pc-gaming hoort. Op de lange termijn kost tweedehands verkoop ons meer geld."

Uit een nieuw onderzoek van industrie-analist Michael Pachter bleek vorig jaar dat de handel in tweedehands games in de Verenigde Staten gigantisch is. Er worden jaarlijks wel honderd miljoen gebruikte videogames verkocht. Deze honderd miljoen tweedehands videogames zijn samen goed voor een derde van de totale markt in Amerika.

De bloeiende ruilhandel rond games is een doorn in het oog van de gamestudio's en uitgevers. Ze verdienen immers niets aan deze transacties.


'Tweedehands verkoop games erger dan piraterij' (Foto: Novum)