Voorbeschouwing: Ajax - FC Twente

Voor Ajax en FC Twente is het vandaag een belangrijke dag. Beide ploegen strijden nog mee om de landstitel in de Eredivisie, maar belangrijker nog; de beslissing valt in een onderling duel. FOK!sport blikt middels deze extra voorbeschouwing vooruit op wellicht de belangrijkste wedstrijd van dit seizoen.

Ajax

Aanvankelijk zag het er naar uit dat Ajax de strijd om de landstitel al vroegtijdig moest staken, maar niets bleek minder waar te zijn. De andere titelpretendenten, FC Twente en PSV, morsten te veel punten, waardoor de Amsterdammers in de staart van de competitie weer aan konden haken. Het verschil met tegenstander FC Twente is maar één punt, waardoor de ploeg van trainer Frank de Boer móet winnen om de 30e landstitel uit de historie van de club in de wacht te slepen.

De Boer hamerde vooral op de spelhervattingen, die Ajax morgen niet te veel mag weggeven. "We moeten niet onnodig hoekschoppen weggeven. Overtredingen in de buurt van ons eigen strafschopgebied zijn ook niet handig. Daarbij moeten we natuurlijk voorkomen dat hun lange jongens makkelijk raak kunnen koppen. Bij de verschillende spelhervattingen zullen we slimmer moeten reageren."


Frank de Boer versus...


Daarnaast hoopt de trainer uiteraard op de landstitel. "Het is voor een aantal jonge spelers van ons een voordeel geweest dat ze vorige week eerst de bekerfinale hebben gespeeld. Ze weten nu beter wat het is om onder zo'n grote spanning te spelen. En vergeet ons publiek niet. Dat is toch een enorm voordeel."

Ajax beschikt voor het duel tegen FC Twente over een vrijwel fitte selectie. Mounir El Hamdaoui is er als enige niet bij, vanwege een hamstringblessure. Alle andere selectiespelers zijn fit en tevens inzetbaar.

FC Twente

FC Twente heeft zich vanaf het begin van de competitie al gemengd in de strijd om het landskampioenschap en kan tegen Ajax zijn tweede landstitel op rij winnen. Vorig seizoen sleepten de Tukkers voor het eerst de titel in de wacht. Dit resulteerde uiteindelijk in een enorm volksfeest, waardoor zelfs de A1 urenlang moest worden afgesloten. Deze problemen zullen dit seizoen echter niet meer voorkomen, aangezien de selectie met een helikopter naar huis gaat.

Volgens Michel Preud'homme moet FC Twente vooral koelbloedig blijven. "In het verleden hebben we bewezen onder grote druk onszelf te kunnen blijven. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit ons nu ook lukt. De sfeer is op de juiste wijze ontspannen. Veel spelers weten hoe ze met deze omstandigheden moeten omgaan."


... Michel Preud'homme!


Daarnaast wil de oefenmeester het spelbeeld van FC Twente niet te veel wijzigen. "Voetballen zoals we altijd doen, dat is het uitgangspunt. Ik verwacht dat we daartoe in staat zijn. Natuurlijk kan er een situatie ontstaan dat verdedigen de enige optie is. Als dat aan de orde is zullen we onze maatregelen nemen."

FC Twente kan, net als Ajax, over een vrijwel fitte selectie beschikken. Het enige twijfelgeval is Oguchi Onyewu. Hij heeft last van een buikspierblessure, maar reist zeer waarschijnlijk wel af naar Amsterdam. Daarnaast zijn Luuk de Jong, Theo Janssen en Roberto Rosales weer pijnvrij. Eerder deze week had het trio nog last van lichte pijntjes.

Historie in de Amsterdam ArenA

Ajax en FC Twente treffen elkaar morgen voor de vierde keer dit seizoen. De Tukkers wonnen dit seizoen twee confrontaties met de Amsterdammers. Daarnaast werd er één keer gelijkgespeeld. Het is de Amsterdammers er dus alles aan gelegen om in eigen huis van FC Twente te winnen en daarmee de landstitel veilig te stellen.

De laatste onderlinge ontmoeting in de Amsterdam ArenA resulteerde in een 3-0 zege voor Ajax. De doelpunten werden destijds gemaakt door Demy de Zeeuw, Marko Pantelic en Dennis Rommedahl. Voor de laatste zege van FC Twente in Amsterdam moeten we een aantal jaar terug, namelijk naar 2005.
 
In dat jaar wonnen de Tukkers voor het laatst van hun Amsterdamse concurrent (1-2). Blaise N'Kufo en Sharbel Touma waren destijds verantwoordelijk voor de doelpunten van FC Twente. Julien Escudé redde de eer voor de Amsterdammers met een treffer.

Wedstrijdinformatie

Het duel tussen Ajax en FC Twente wordt morgenmiddag in de Amsterdam ArenA gespeeld en staat onder leiding van arbiter Pieter Vink, die de wedstrijd om 14:30 uur in gang zet. Hij wordt in Amsterdam bijgestaan door zijn assistenten Boonman en Lobbert. De heer Van Sichem fungeert als vierde man.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag!