Musharraf wil terug naar Pakistan

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf keert uiterlijk volgend jaar maart terug naar zijn geboorteland om zijn politieke ambities waar te maken. Dat zei hij vrijdag. Musharraf loopt echter wel het risico gearresteerd te worden vanwege betrokkenheid bij de moord op voormalig premier Benazir Bhutto.

De gepensioneerde generaal kwam in 1999 na een coup aan de macht en trad af in 2008. Hij woont sinds zijn aftreden in Dubai en Londen. Musharraf heeft nog steeds veel macht in Pakistan, maar heeft ook te maken met de vraag of zijn regering op de hoogte was van de verblijfplaats van Osama bin Laden. Die woonde vermoedelijk jaren in een villa in de Pakistaans garnizoensstad Abbottabad, voordat hij begin mei door Amerikaanse militairen werd gedood.

Musharraf ontkende dat hij of de Pakistaanse inlichtingendiensten op de hoogte waren van de verblijfplaats van Bin Laden, maar liet de mogelijkheid dat bepaalde 'misdadige elementen' binnen de dienst Bin Laden zouden hebben geholpen, open.

Musharraf overweegt een gooi te doen naar het presidentschap volgend jaar. Hij zal dan echter ook te maken krijgen met aantijgingen van Pakistaanse aanklagers dat hij betrokken was bij de moord op Bhutto eind 2007. Musharraf ontkent de beschuldigingen.