Donner wil bestuursakkoord niet openbreken

Het kabinet is niet van plan om opnieuw te gaan onderhandelen over het bestuursakkoord. Donderdag bleek dat gemeenten meer zekerheden willen over de gevolgen van de bezuinigingen op de sociale werkvoorzieningen. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) voelt er echter niets voor het in april gesloten conceptakkoord open te breken.

In het bestuursakkoord dat het rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen vorige maand overeenkwamen is afgesproken dat lagere overheden extra uitvoeringstaken krijgen. Zo worden de sociale werkvoorziening en de Wajong-regeling een uitvoeringstaak van gemeenten.

Tijdens informatiebijeenkomsten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bleek dat veel gemeenten vrezen dat ze er financieel bij inschieten. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma wil daarom extra zekerheden van het kabinet dat dit niet gebeurt.

Volgens Donner is het opnieuw om de onderhandelingstafel zitten voorlopig niet nodig. "Opnieuw praten is prematuur", zei hij na afloop van de ministerraad. Speculaties over het sneuvelen van het akkoord zijn wat hem betreft ook niet aan de orde.

Direct al nadat het akkoord getekend was gaven de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland aan niet in te stemmen met het onderhandelingsresultaat. De provincies kunnen zich onder meer niet vinden in de afspraken over natuurgebieden en jeugdzorg.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), die vanwege het ontbreken van premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) de honneurs waarnam op de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad, zei dat het kabinet de besluitvorming binnen de VNG en het Interprovinciaal Overleg (IPO) afwacht. "Als Jorritsma nee zegt, dan is er geen akkoord."