Vrijspraak voor dragen jack met ACAB

Een man uit Goes die in 2009 werd veroordeeld tot een boete voor het dragen van een bomberjack met de opdruk ACAB is door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken. Het was de tweede keer dat het hof uitspraak deed in de zaak.

De politierechter sprak de man in 2008 al vrij van het opzettelijk beledigen van een agent. Dat deed hij volgens justitie in 2007 door rond te lopen met een jas met de opdruk ACAB, wat staat voor All Cops Are Bastards. Het Openbaar Ministerie ging in beroep, waarna het hof de man in 2009 veroordeelde tot een boete van 200 euro.

De Hoge Raad in Den Haag vernietigde dat vonnis echter, omdat het de onderbouwing wankel vond. Als niemand weet wat ACAB betekent, kan de agent zich ook niet in het openbaar beledigd voelen, oordeelde de Hoge Raad.

Het hof oordeelde vrijdag dat de lettercombinatie ACAB geen beledigend karakter had, omdat geen sprake is van een bestaand woord. Volgens het hof is het niet aannemelijk geworden dat het in 2007 algemeen bekend was dat de lettercombinatie een afkorting vormt voor de woorden All Cops Are Bastards. Dat de man en de agent dat beiden wel wisten, maakt volgens het hof niet uit.