'Utrecht wil alleen dakloze uit eigen regio'

Daklozen in Utrecht lopen binnenkort het risico de stad te worden uitgezet als blijkt dat ze geen binding met de regio hebben. De gemeente wil mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats per 1 juli terugsturen naar hun eigen regio.

Volgens de gemeente komen er door de goede voorzieningen die Utrecht biedt veel dak- en thuislozen naar de stad. Hierdoor komt het beleid van minder opvang en meer aandacht voor preventie en herstel in gevaar.

De gemeente gaat nu onder meer aan de deur van nacht- en crisisopvang controleren of een dakloze al minimaal twee jaar in de regio verblijft en of hij bijvoorbeeld familie of vrienden in de regio heeft. "Ook wordt gekeken of hij een bekende van de politie is en waar hij is geboren", zegt een woordvoerder in De Telegraaf.

Als blijkt dat de dakloze te weinig binding met Utrecht heeft, wordt hij overgedragen aan de gemeente waar hij 'thuishoort'.

Het Leger des Heils is kritisch over de aanpak. "In principe is het goed om daklozen steeds in dezelfde stad op te vangen. Het is dan veel eenvoudiger om ze te helpen, omdat de hulpverleners ze beter kennen", zegt een woordvoerder. "Maar als een prostituee in Eindhoven besluit te stoppen en die stad heeft geen opvangplek, maar Utrecht wel, dan moet Utrecht gewoon ruimte bieden. Het belangrijkste is dat mensen goed worden opgevangen, niet uit welke stad ze komen."


'Utrecht wil alleen dakloze uit eigen regio' (Foto: Novum)