Duitsland sluit stamcelkliniek Nederlander

De stamcelkliniek in Duitsland van de Nederlander Kees Kleinbloesem is gesloten. Op de website van de kliniek is te lezen dat de sluiting het gevolg is van nieuwe ontwikkelingen in de Duitse wetgeving.

Duitsland was het enige land in Europa waar particuliere aanbieders stamceltherapieën konden aanbieden. De omstreden kliniek zou volgens buitenlandse media gebruik hebben gemaakt van een maas in de Europese wetgeving. Hierdoor konden sommige behandelingen anderhalf jaar lang zonder een formele goedkeuring uitgevoerd blijven worden. De termijn waarbinnen dit mogelijk was eindigde in januari. Eind april zou de kliniek door autoriteiten zijn gesloten.

Eind vorig jaar werd bekend dat het Duitse openbaar ministerie een onderzoek was gestart naar de arts van de stamcelkliniek die een jongen van anderhalf jaar had geopereerd. Het kind overleed in augustus na behandeling in de kliniek, na een injectie met stamcellen in de hersenen.

Waar de jongen van Roemeense afkomst aan leed is onduidelijk. Een andere patiënt, een 10-jarige jongen uit Azerbeidzjan, kreeg na eenzelfde behandeling zulke ernstige complicaties dat hij de operatie maar ternauwernood overleefde. Het kind zou nu ernstiger gehandicapt zijn dan voor de behandeling.

De kliniek XCell-Center is een initiatief van de Nederlandse farmacoloog Kleinbloesem. De kliniek had vestigingen in Keulen en Düsseldorf.