FIFA verzoekt Britten om bewijsmateriaal

De FIFA heeft de Engelse voetbalbond FA gevraagd de beschuldigingen aan het adres van enkele leden van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond hard te maken. Secretaris-generaal Jerome Valcke stuurde daartoe een schriftelijk verzoek aan David Triesman, voormalig FA-preses en hoofdverantwoordelijke voor het Engelse WK-bid.

Triesman, een Engelse baron en lid van het Britse Hogerhuis, gaf dinsdag tijdens een parlementaire zitting in het Britse Lagerhuis aan dat vier vertegenwoordigers van de FIFA verzochten om steekpenningen bij de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal van 2018.

Triesman beschuldigde daarnaast twee Afrikaanse leden van de FIFA van het verkopen van hun stem bij de toewijzing van het WK van 2022. Via een tussenpersoon zouden de Kameroener Issa Hayatou en Jacques Anouma uit Ivoorkust anderhalf miljoen dollar hebben ontvangen om op Qatar te stemmen. De golfstaat won de verkiezing.

De beschuldigingen werden dinsdag geuit tijdens een zitting van het comité van Cultuur, Media en Sport in het Britse Lagerhuis. De Britten baseren hun beschuldigingen op ongepubliceerd bewijsmateriaal van The Sunday Times. De FIFA heeft bij het dagblad verzocht om inzage in de ongepubliceerde stukken.

Voor aanvang van de toewijzing van beide WK's in december werden reeds enkele misstanden aan het licht gebracht. Een undercoveroperatie van The Sunday Times toonde aan dat enkele leden van het uitvoerend comité van de FIFA niet helemaal zuiver op de graat waren.

Amos Adamu uit Nigeria werd door de Ethische Comissie van de FIFA schuldig bevonden aan het aannemen van smeergeld. De Tahitiaan Reynald Temarii werd verbannen wegens het overtreden van de regels met betrekking tot vertrouwelijkheid en loyaliteit.