Meer klachten over loslippigheid OM

Het Openbaar Ministerie (OM) ontving vorig jaar aanzienlijk meer klachten over te ruimhartige informatieverstrekking aan bijvoorbeeld de media of de werkgever van de verdachte. Ook reageert het OM te laat op klachten. Dat blijkt uit het jaarverslag van het OM, dat woensdag in Den Haag werd gepresenteerd.

Het OM geeft in het strafproces een steeds prominentere plek aan slachtoffers. Mede door deze extra aandacht kwam er vorig jaar geen enkele klacht binnen van deze groep. In 2009 kwamen er nog 37 klachten binnen van slachtoffers over bijvoorbeeld het niet terugkrijgen van gestolen spullen of het niet geïnd krijgen van schadevergoedingen.

Het centraler stellen van het slachtoffer zorgt ervoor dat er vaker geklaagd wordt over het te ruimhartig verstrekken van informatie. Er kwamen 73 klachten binnen over het ten onrechte delen van informatie uit het dossier. In 2009 gebeurde dit slechts 1 keer.

In totaal kwamen bij het OM in 2010 435 klachten binnen, 126 meer dan een jaar ervoor. Het OM wijst erop dat dit aantal op een half miljoen strafzaken die jaarlijks worden behandeld nog altijd zeer gering is. De stijging komt vooral door een toegenomen aantal klachten over politieoptreden. Daar gaat het OM echter niet over, dus deze werden doorgestuurd naar het betreffende politiekorps.

Het afgelopen jaar zijn 31 medewerkers van het OM gestraft vanwege integriteitschendingen. Dat is meer dan in voorgaande jaren. 6 mensen werden ontslagen en 3 keer werd voorwaardelijk strafontslag opgelegd.

In de voorgaande vijf jaar kregen in totaal 120 medewerkers een disciplinaire straf wegens onder meer belangenverstrengeling of misdragingen in de privésfeer. Dit jaar wordt het Bureau Integriteit OM (BIOM) opgericht, dat zich structureel gaat bezighouden met de integriteit van medewerkers van het OM.