Brandgevaar natuurgebieden nog niet geweken

Het blijft gevaarlijk om in natuurgebieden een vuurtje te stoken. Door de buien van de afgelopen dagen is de droogte grotendeels verdreven, maar dat betekent niet dat iedereen nu weer een kampvuur mag maken, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Woensdag schaalde de regio de alarmfase voor natuurbranden af naar code donkergroen, wat staat voor klein gevaar. "Dat komt onder meer doordat de wind is gaan liggen en het weersvooruitzicht. Maar dat wil niet zeggen dat het gevaar geweken is", zegt de woordvoerder.

Door de recente buien is de natuur wel nat, maar daaronder is de grond nog steeds droog. "Open vuur blijft dus nog gevaarlijk." De veiligheidsregio roept mensen op om een beroep te doen op hun gezonde verstand. "Doe vooral niet dom. Kijk om je heen en beslis zelf of iets wel of niet kan."

Ook veiligheidsregio's in Utrecht en Drenthe hebben woensdag code oranje ingewisseld voor geel of lichtgroen. In Overijssel en Noord-Limburg is code oranje nog wel van kracht. In Noord-Brabant geldt nog code rood, wat staat voor extreem gevaar.