'ROC's lichten leerlingen op'

Het ROC Horizon College in Alkmaar heeft een leerling de toegang tot de school geweigerd, omdat hij de extra bijdrage aan opleidingskosten voor onder meer software en een stichting praktijkleren niet heeft voldaan. De student mocht sinds maandag het gebouw niet meer in. Inmiddels heeft het Horizon College hun fout toegegeven.

ROC's proberen steeds vaker naast het gewone schoolgeld extra kosten in kaart te brengen, blijkt uit recent onderzoek van JOB, belangenbehartiger van mbo-studenten. Voorzitter Luuk Visser: "Het mag helemaal niet, maar scholen komen ermee weg, omdat veel ouders of leerlingen dat niet weten."

Zo is er de leerling die voor zijn opleiding bloemschikken elke week voor 30 euro bloemen moet kopen of de leerling die voor de koksopleiding voor honderden euro's aan eigen ingrediënten en een verplicht kookboek moet aanschaffen. De lijst is lang, het JOB klaagt al langer dat het gebeurt, maar er verandert niets. Visser: "Maar het weigeren van de toegang is een maatregel die we niet eerder zijn tegengekomen. Dit is heel extreem en in strijd met de wet."

ROC's sturen soms brieven met factureringen van vele honderden euro's, aangeduid als 'opleidingsgebonden kosten'. Wanneer men om uitleg vraagt, komt er echter geen antwoord van de ROC's. Vervolgens sturen de scholen opnieuw facturen en dreigt men met deurwaarders en worden schoolpasjes geblokkeerd. "De school kan dit echt niet doen", zegt ook onderwijsadvocaat Wilco Brussee.