Bejaarde fietsers vallen steeds vaker

Fietsende ouderen raken steeds vaker gewond in het verkeer. In de meeste gevallen gaat het om ongevallen die zij zelf veroorzaken. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil meer aandacht voor de veiligheid van ouderen in het verkeer, zegt zij woensdag op Radio 1.

"De wegen worden wel veiliger met minder doden, maar tegelijkertijd zien we een stijging in het aantal ongevallen met de fiets. Dat komt door de vergrijzing", aldus de minister.

Ouderen worden niet aangereden, maar gaan vaak door eigen fout onderuit. "Dat heeft onder meer te maken met de inrichting van de straat. Ouderen kunnen bijvoorbeeld slecht onderscheid maken tussen de weg en de stoep", legt Schultz van Haegen uit. Door kleur op de randen aan te brengen kan daar volgens haar iets aan worden gedaan.

Ook zijn 50-plussers onvoldoende op de hoogte van het gebruik van scootmobielen en elektrische fietsen. Die gaan volgens de VVD-minister vaak te hard en zijn moeilijk onder controle te houden.

Schultz van Haegen gaat binnenkort met gemeenten en provincies praten over de inrichting van wegen. Ook gaat ze ouderenbonden aanspreken over het bewustmaken van gevaarlijk fietsgedrag.