Bashir vol lof over Bin Laden

De radicale Indonesische moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir heeft zich maandag tijdens zijn proces vol lof uitgelaten over de vorige week geliquideerde Al Qaidaleider Osama bin Laden. Hij noemde hem een groot strijder die in de hemel zal worden beloond voor de grote offers die hij zich voor de islam heeft getroost.

De 72-jarige Bashir staat in Jakarta terecht voor de beschuldiging dat hij een terroristische cel heeft opgericht die aanslagen wilde plegen op westerlingen en vooraanstaande Indonesiërs, onder wie president Susilo Bambang Yudhoyono. De aanklagers in het proces eisten maandag een levenslange gevangenisstraf. Ze hadden de doodstraf kunnen eisen.

Bashir wordt gezien als de grondlegger van de radicale groep Jemaah Islamiyah, die met Al Qaida verbonden zou zijn. De groep pleegde verscheidene bomaanslagen, die sinds 2002 aan meer dan 260 mensen het leven kostten, onder wie een groot aantal buitenlandse toeristen. Bashir werd de afgelopen jaren berecht op beschuldiging van het beramen van deze aanslagen, maar alleen lichtere aanklachten, zoals overtreding van de immigratiewetten, werden bewezen geacht; hij zat daarvoor 26 maanden in de gevangenis.

Nu is Bashir beschuldigd van het helpen oprichten, financieren, bewapenen en het mobiliseren van strijders voor een nieuwe terreurcel die ruim een jaar geleden in de provincie Atjeh werd ontdekt. Deze groep, Al Qaida in Atjeh, zou aanslagen zoals in het Indiase Mumbai voorbereiden. De groep pleegde volgens de politie ook commando-achtige aanvallen op banken om aan geld te komen.

Hoewel Jemaah Islamiyah door het optreden van de Indonesische autoriteiten danig is verzwakt en de overgebleven leden van de groep zeggen dat zij geweld om een islamitische staat te stichten hebben afgezworen, blijven nieuwe groepen zoals die in Atjeh de kop opsteken. Indonesië heeft bovendien te kampen met geweld door groepen fanatieke moslims.


Bashir vol lof over Bin Laden (Foto: Novum)