Zorgopleidingen populairder dan ooit

Zorgopleidingen zijn in trek. Voor het eerst slaagden in het schooljaar 2008/2009 meer dan 20.000 studenten voor een mbo-opleiding in de zorg. Nog eens 2500 studenten voltooiden een hbo-opleiding verpleegkunde, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de top vijf van populairste richtingen onder vrouwelijke gediplomeerden in het mbo werden vier plaatsen door een zorgopleiding bezet. Op de eerste plaats stond de opleiding sociaal pedagogisch werk met ruim 11.000 gediplomeerden. Daarna volgt hulp bij zorg en welzijn met ruim 9000 afgestudeerden. Detailhandel (7000) komt op de derde plaats, gevolgd door verzorging (6000) en verpleging (ruim 3000).

In het hbo haalt de zorg nog net de top vijf onder vrouwen, met verpleegkunde op de vijfde plaats. Opleidingen tot maatschappelijke dienstverlener, lerares of manager zijn populairder. Mannen zijn voor zorgopleidingen nauwelijks te porren, 90 tot 95 procent van de gediplomeerden in de hbo-zorgopleidingen is vrouw.

Onder de geslaagden zijn relatief veel allochtonen. Zo was 10 procent van de studenten die hbo-verpleegkunde haalde allochtoon. Bij de mbo-opleiding hulp bij zorg en welzijn was dit ruim een derde.