FNV dreigt met frustreren bezuinigingen

Vakcentrale FNV dreigt het cao-overleg over de sociale werkplaatsen te rekken. Zo wil de vakcentrale kabinetsplannen om hierop te bezuinigen frustreren. "Zolang geen nieuw contract wordt bereikt, blijven de oude rechten overeind", legt FNV-bestuurder Leo Hartveld maandag in de Volkskrant uit.

De vakcentrale roept gemeenten in een open brief op de site van de krant op niet in te stemmen met het kabinetsplan om taken over te dragen aan gemeenten en provincies. Het kabinet wil dat gemeenten naast de bijstand en de sociale werkplaatsen ook verantwoordelijk worden voor de Wajong, een uitkering voor jonge gehandicapten.

Daarvoor worden de drie regelingen samengevoegd. Het budget wordt flink gekort. Volgens de FNV wordt 'grof gesneden in de sociale zekerheid'. "De zwakste groepen in de samenleving worden hierdoor het meest geraakt."

De gemeenten dreigen volgens de vakcentrale een paard van Troje binnen te halen. Zo lijkt er veel te winnen omdat gemeenten veel meer te zeggen krijgen over bijvoorbeeld sociale zaken en jeugdzorg. "Maar met de taken komen nog veel grotere risico's die gemeenten niet kunnen dragen."

De FNV verwacht dat velen in de bijstand belanden, waardoor vaker een beroep wordt gedaan op regelingen als schuldhulpverlening. Dat gebeurt dan allemaal op kosten van de gemeenten, waarschuwt de vakcentrale.