Obama geeft foto Bin Laden niet vrij

De Amerikaanse president Barack Obama heeft besloten de foto's van de doodgeschoten terroristenleider Osama bin Laden niet openbaar te maken. Dat meldde de Amerikaanse televisiezender CBS woensdag.

In een interview met het programma '60 Minutes', dat zondag wordt uitgezonden, zegt Obama dat 'hij niet de post mortem foto's van Osama bin Laden zal vrijgeven om zijn dood te bewijzen'. Nieuwszender CNN meldde dat het besluit woensdag is genomen. De vrees bestaat dat de foto's een woedende reactie in de moslimwereld veroorzaken.

Update 21.19 uur
Sky News meldt op basis van niet prijsgegeven bronnen dat op de foto waarover getwijfeld werd of die al dan niet openbaar zou worden gemaakt een grote open hoofdwond te zien zou zijn en stukjes hersenen. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft aangegeven tegenover The New York Times dat de VS een martelarenstatus voor Bin Laden wilde voorkomen en mede daarom de foto niet heeft vrijgegeven. Ook zou het de twijfelaars toch niet overtuigen en zouden de overzeese troepen in groter gevaar kunnen komen.

Senator Lindsey Graham geeft aan het met de beslissing van de president 'met respect oneens' te zijn. 

'Obama geeft foto's Bin Laden niet vrij'
Obama geeft foto's Bin Laden niet vrij (Foto: ANP)