'Sietske H. in therapie om herhaling te voorkomen'

Sietske H., die dinsdag werd veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doden van vier van haar pasgeboren baby's, zit al enkele maanden in therapie. Dat zegt haar advocaat woensdag in NRC Handelsblad.

Volgens raadsvrouw Barbara Klunder heeft de vrouw uit Nij Beets zelf om therapie gevraagd en voert ze in de gevangenis wekelijks gesprekken met een psycholoog. "Haar doel is om te voorkomen dat zij in herhaling treedt. Opener wordt. En als ik de berichten uit haar omgeving mag geloven, is zij door die gesprekken ook een stuk toegankelijker geworden."

De 26-jarige tandartsassistente werkte volgens haar advocaat niet mee aan een onderzoek door het Pieter Baan Centrum (PBC) omdat ze bang was dat de rechtbank haar jaren tbs zou opleggen. "De gemiddelde duur van tbs is op dit moment tien jaar. En mijn cliënt is jong. Ze heeft nog een heel leven voor zich."

Advocaat Wim Anker denkt dat het weigeren van een psychologisch onderzoek door het PBC irritatie heeft opgeroepen bij de rechter. "Ik heb zelf een cliënt gehad die levenslang kreeg voor enkelvoudige moord omdat zij onderzoek weigerde en niets wilde zeggen op de zitting", zegt hij in de krant. "Ik denk dat de rechter zich daar ernstig aan stoorde. In hoger beroep kreeg zij zestien jaar."

Sietske H. heeft zich volgens de rechtbank in Leeuwarden bij de eerste baby schuldig gemaakt aan doodslag. Bij de volgende drie geboortes was sprake van moord. De rechtbank rekent haar de feiten volledig aan, omdat ze niet heeft meegewerkt aan psychologisch onderzoek.

De advocaat van H. liet dinsdag al weten dat H. in hoger beroep gaat tegen de straf die ze opgelegd kreeg. Ze is het oneens met de uitspraak en de motivering van de rechtbank.