EU krijgt speciale rechten VN

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft dinsdag vrijwel unaniem ingestemd met speciale rechten voor de Europese Unie. Door de resolutie kan de EU onder meer voor alle 27 aangesloten landen spreken.

Het is het einde van een lange en moeizame EU-campagne om haar status bij de VN te verhogen na het van kracht worden van het Verdrag van Lissabon eind 2009. Dat verdrag was erop gericht om voor meer invloed van het landenblok op de wereldpolitiek te zorgen.

In september verwierp de Algemene Vergadering een dergelijke resolutie nog. Toen vreesden Caribische, Afrikaanse en andere landen dat de EU meer politieke invloed in de Algemene Vergadering zou krijgen dan hun eigen regionale groepen. De resolutie die dinsdag werd aangekomen stelt dat de Algemene Vergadering gelijksoortige regelingen kan treffen voor andere regionale organisaties met een waarnemersstatus binnen het internationale orgaan.

De EU-minister voor Buitenlandse Aangelegenheden Catherine Ashton sprak de Algemene Vergadering na aanname van de resolutie toe en zei dat het de vertegenwoordigers van de EU de gelegenheid zal geven met een 'duidelijker stem' de positie van het blok te bevorderen. "Ik geloof in de samenwerking tussen de Europese Unie en de Verenigde Naties", zei ze. "En ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat de Europese Unie zo nauw mogelijk samenwerkt met de Verenigde Naties, daar waar we de problemen waarmee we te maken krijgen het hoofd proberen te bieden."

De EU heeft een waarnemersstatus binnen de Algemene Vergadering. De resolutie geeft EU-vertegenwoordigers geen stemrecht en ook kunnen ze geen kandidaten voor VN-posten aandragen. De EU komt nu echter wel hoger op de sprekerslijst bij belangrijke bijeenkomsten. Ook geeft het de EU de mogelijkheid om eigen commentaar onder de VN-lidstaten te laten circuleren, om voorstellen en amendementen goedgekeurd door EU-landen te presenteren, om punten van orde op te werpen en om te reageren.