Muggenlarven slopen voetbalvelden

Voetbalvelden en golfbanen hebben het zwaar te verduren als gevolg van het weer. Het gras is kwetsbaar door de droogte. Bovendien wemelt het van de muggenlarven, die het gras opvreten.

Tot overmaat van ramp zijn de larven van de langpootmug, de zogeheten emelten, het favoriete voedsel van veel vogels, zoals spreeuwen, roeken en kraaien. Die ploegen het gras om op zoek naar de diertjes. Er is een geval bekend waarin in een nacht tijd een half voetbalveld werd omgeploegd.

Ook buiten het sportveld zorgen de emelten voor overlast. Bestrijders van ongedierte krijgen meldingen van mensen die 's ochtends hun terras niet meer op kunnen doordat dat overdekt is met larven. Ook eten de diertjes tuinen leeg. Ze zijn verzot op het blad en de steeltjes van bijvoorbeeld de aardbeiplant.

Voor sportverenigingen kunnen de kosten flink oplopen. Het bestrijden van emelten kost voor een voetbalveld zo'n 1500 euro. Ook het repareren van het veld kan prijzig uitpakken. Het aanbrengen van een nieuwe grasmat kan oplopen tot 3000 euro per veld.

Dat er zoveel larven van de langpootmug zijn, is een gevolg van het koude weer tijdens de afgelopen winter. Dankzij de sneeuwlaag was de kans op uitdroging minimaal. Van de droogte van de laatste tijd hebben ze geen last.