Na zes jaar weer kernafvaltransport Borssele

Voor het eerst in zes jaar wordt binnenkort kernafval van de centrale in Borssele over het spoor naar Frankrijk vervoerd. Greenpeace is tegen de plannen.

Het afval wordt voor verwerking naar een fabriek in Frankrijk gestuurd. Daar staat in de wet dat het verwerkte afval terug moet naar het land van herkomst. In 2006 werd echter een termijn toegevoegd waarbinnen dat moet gebeuren. Daarom had EPZ een nieuwe vergunning nodig. Die is nu geregeld, zei manager splijtstof bij energiebedrijf EPZ Jan Wieman op Radio 1.

Dat de transporten weer mogelijk zijn, komt volgens Wieman goed uit. Voor het transport wordt het afval twee jaar gekoeld in een bassin. "Dat bassin begint nu vol te raken."

Wanneer het eerste transport precies plaatsvindt is niet bekend. "De overheid gaat over de beveiliging en bepaalt wanneer het transport kan plaatsvinden. Wij zorgen ervoor dat we klaarstaan. Het is niet aan ons om te bepalen wanneer dat gebeurt", zei Wieman. Hij liet weten dat EPZ 'bijna klaar' is voor het eerste transport.

Milieuorganisaties tekenden tevergeefs bezwaar aan tegen de plannen om kernafval te vervoeren. De Raad van State stelde geen verbod in.

Stralingsdeskundige bij Greenpeace Ike Teuling noemde het op de radio 'geen goed idee om levensgevaarlijk hoog radioactief afval door Europa te slepen'. Zij wees erop dat er altijd kans bestaat op een ongeluk. Wieman benadrukte dat de lading in 'hele veilige containers' zit, die ongelukken kunnen doorstaan. "Wij hebben dit al honderden keren gedaan en in de wereld is het al tienduizenden keren gedaan."

De twee waren het er ook niet over eens wat er met het afval gebeurt. Volgens Wieman gaat alles terug naar Nederland, volgens Teuling belandt een deel op een Russische radioactieve vuilnisbelt.