Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers

Nederland denkt woensdag terug aan alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties zijn overleden. Om 20.00 uur zijn veel Nederlanders twee minuten stil om alle gevallenen te herdenken.

De nationale herdenking vindt woensdag om 20.00 uur plaats op de Dam in Amsterdam. Hierbij zijn onder anderen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en vertegenwoordigers van de ministerraad aanwezig.

Amsterdam heeft in samenspraak met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) extra veiligheidsmaatregelen getroffen om alles in goede orde te laten verlopen. Dit is besloten naar aanleiding van de paniek die vorig jaar ontstond toen tijdens de twee minuten stilte een man vanuit het niets luidkeels begon te schreeuwen. De mensenmenigte begon te rennen, waardoor ruim zestig aanwezigen gewond raakten.

Op veel andere plaatsen in Nederland zijn ook herdenkingen, zoals op de voormalige fusilladeplaats Waalsdorpervlakte in Den Haag, in de voormalige kampen Amersfoort en Westerbork, op militaire begraafplaatsen en op de Grebbeberg in Rhenen, waar in mei 1940 hevig werd gevochten.

Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers
Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers (Foto: ANP)