Sony mogelijk aansprakelijk voor diefstal persoonsgegevens

Sony kan niet aansprakelijk worden gesteld, als een aanvaller persoonlijke gegevens buitmaakt. Althans, dat is wat Sony zegt in hun gebruiksvoorwaarden voor het PSN. Het is echter wel zo, dat de Nederlandse wet altijd boven door bedrijven opgestelde voorwaarden staat.

De Wet Bescherming Persoonsgegevens vereist in Artikel 14 "passende technische en organisatorische maatregelen (...) om persoonsgegegens te beveiligen tegen verlies of tegen enige vorm van onrechtmatige verwerking." Mocht Sony in Nederland worden aangeklaagd, dan zal eerst moeten worden bepaald of Sony een "passend beveiligingsniveau" handhaafde.

Het College Bescheming Persoonsgegevens heeft nog geen nadere uitleg van de wet gegeven. Of Sony in Nederland aansprakelijk kan worden gesteld is dus vooralsnog onduidelijk. Het Britse Information Commissioners office heeft al wel aangegegeven dat de clausule niet rechtsgeldig is in het Verenigd Koninkrijk. Daar is Sony dus wel aansprakelijk, ook al zeggen de gebruiksvoorwaarden iets anders.

Sony heeft eerder al bevestigd dat persoonlijke gegevens, wachtwoorden en e-mailadressen gestolen zijn. Omtrent creditcardgegevens, is er nog altijd "geen bewijs gevonden dat deze daadwerkelijk zijn gestolen."