Koninginnedag zonder grote problemen

De viering van Koninginnedag lijkt over het algemeen rustig te zijn verlopen. De politie van Amsterdam en van Rotterdam melden geen grote incidenten en spreken van een 'beheersbare' Koninginnedag. De bezoekersstroom in de hoofdstad kwam dit jaar later op gang dan in voorgaande jaren. Gedurende de dag zijn in Amsterdam tweehonderd mensen aangehouden.

De arrestaties in Amsterdam betroffen hoofdzakelijk aanhoudingen vanwege openbare dronkenschap, vernieling, mishandeling en openlijke geweldpleging. Op het water werd bij ongeveer vijftig boten geluidsapparatuur of alcohol in beslag genomen. Er waren diverse kleine aanvaringen. Twee vaartuigen zijn gezonken.

Op het spoor rond Amsterdam hebben zich dit jaar geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. Slechts tweemaal kwam een trein kort tot stilstand doordat iemand aan de noodrem trok. Na incidenten vorig jaar waren vooraf strenge maatregelen aangekondigd. Negen personen kregen een boete voor lopen op het spoor.

De politie van Rotterdam meldt dat het door het mooie weer 'gezellig druk' was. Bij verschillende kleine incidenten werden in de Maasstad 56 mensen aangehouden.

In Utrecht trokken de festiviteiten rond Koninginnedag ongeveer driehonderdduizend bezoekers, iets meer dan vorig jaar. Net als in Amsterdam kwam de bezoekersstroom laat op gang. Vooral rond de Dom was het opvallend druk. In totaal werden vrijdag en zaterdag 44 arrestaties verricht.

In Eindhoven spreekt de gemeente van een 'geweldig feest'. Door het blik- en glasverbod waren er veel minder verwondingen dan voorgaande jaren. Rond 15.00 uur zaterdag leidde de grote drukte tot het advies niet meer naar de stad te komen.