[LIVE] Persconferentie omtrent Sony's PSN

Het PlayStation Network heeft de afgelopen week voor een hoop nieuws gezorgd. PlayStation 3-eigenaren zijn afhankelijk van deze dienst om, onder andere, online te kunnen spelen. Het PlayStation Network is al meer als een week offline, en mogelijk is er privéinformatie gestolen. Sony geeft naar aanleiding van dit alles dadelijk om zeven uur (Nederlandse tijd) een persconferentie.

Deze persconferentie wordt gehouden in Sony's hoofdkwartier in Tokio. Een belangrijke woordvoerder hierin is Kaz Hirai, topman van Sony's videogames- en consumentenelektronica-afdeling.

Update 8:53: De persconferentie is inmiddels afgelopen. De samenvatting is onderaan te vinden! 

7:01 - Agenda's worden uitgedeeld aan aanwezige pers. Sony gaat gratis downloads aanbieden van nog niet bekende "content". 30 dagen gratis PlayStation Plus voor nieuwe en bestaande leden, en 30 dagen gratis Qriocity. PSN-service "binnenkort" weer online. Sony topman Kaz Hirai heeft het podium nog niet betreden.
7:02 - Persconferentie is van start
7:06 - Sony geeft aan geen beveiligingsexpert in dienst te hebben. 
7:11 - Sony weet nog niet wie de dader van de PSN-inbraak is.
7:12 - Sony is wel aan het uitzoeken geweest wie de dader is en hier gaan ze mee door. 
7:13 - De eerder genoemde gratis 'content' wordt een gratis game. Welke dit is wordt later aangekondigd. 
7:14 - Van de 77 miljoen PSN-gebruikers, zijn er 'slechts' ongeveer 10 miljoen gebruikers waarvan creditcardgegevens zijn ingevuld.
7:15 - Een aantal PSN-diensten en Qriocity-diensten worden deze week weer beschikbaar gesteld.
7:16 - Alle PSN-gebruikers doen er verstandig aan hun wachtwoorden te veranderen van hun PSN-geregistreerde e-mail.
7:19 - Wanneer het PSN-netwerk weer online is, zullen gebruikers hun wachtwoorden moeten veranderen bij het aanmelden. 
7:23 - Sony noemt Anonymous maar meldt niet dat zij verantwoordelijk zijn. 
7:23 - Online gameplay deze week weer mogelijk. 
7:25 - PlayStation Home volledig terug deze week. 
7:31 - Sony geeft aan dat de downtime "mogelijk" financiële gevolgen betekent voor Sony. 
7:32 - Sony onderzoekt nog wat er precies gelekt is en zij kunnen niet met zekerheid zeggen wat er gelekt is. 
7:33 - Sony benadrukt dat het getal 77 miljoen wellicht niet reëel is aangezien sommige mensen meerdere accounts hebben. 
7:35 - (Van buiten persconferentie) Rapporten geven aan dat aandelen Sony met meer dan 5% gedaald zijn. 
7:37 - De kwetsbaarheid van de server was reeds bekend bij Sony. 
7:38 - Management was niet bekend met deze kwetsbaarheid en Sony gaat de communicatie tussen afdelingen verbeteren. 
7:39 - Sony gaat niet in op de vraag welke software de server gebruikt om toekomstige aanvallen te voorkomen. 
7:39 - Sony gaat datacenter verplaatsen en gaat beveiliging versterken. Ja, dit noemen ze alweer. 
7:40 - Sony gaat gratis toegang verstrekken tot systemen om kredietwaardigheid te controleren. (Let op, mogelijk alleen van toepassing op Japan - nog niet bekend voor welke regio's dit geldt!) 
7:42 - Op de vraag waarom Sony nu pas met een persconferentie komt geven zij, na een uitgebreide uitleg, dat het tijd kost om alle data te onderzoeken. 
7:44 - Sony biedt verzekeringsprogramma voor PlayStation-gebruikers, maar ontkennen dat er creditcardfraude is gepleegd.
7:45 - Journalist vraagt wat het doel is van de hacker(s). Is dit echt financiëel is, of moraal?
7:46 - Op de vorige vraag: "In de laatste paar maanden hebben we diverse aanvallen ervaren op onze systemen, maar wij weten niet of de huidige gerelateerd is aan de aanvallenden in het verleden. Het doel is dus onbekend."
7:48 - De wachtwoorden en persoonlijke gegevens behalve creditcardinformatie, waren niet versleuteld.
7:51 - Op de vraag welke schade Sony hieronder heeft geleden, geven zij als antwoord dat zij het vertrouwen van klanten zullen moeten terugwinnen.
7:53 - Als klanten hun PSN-account willen verwijderen of diensten willen annuleren zal Sony daaraan meewerken. 
7:55 - PSN-gebruikers zullen mogelijk regelmatig hun wachtwoord moeten wijzigen.
7:58 - Sony geeft aan dat het 'ecosysteem' van content van derden niet ondermijnd mag worden. Sony blijft daarom vechten tegen hackers en softwarepiraterij.
8:00 - Wat Sony betreft hebben zij altijd persoonsgegevens naar behoren beschermd, tot nu toe. 
8:01 - Sony haalt opnieuw uit naar Anonymous, wederom zonder te bevestigen dat zij ditmaal achter de aanval zaten. 
8:02 - "We weten niet wie er ditmaal achter zit, maar ze hebben zich gericht op een tekortkoming binnen de software." 
8:03 - Sony geeft aan dat zij proactieve databescherming op dit moment boven gerechtelijke vervolging plaatsen.
8:05 - Regio-specifieke informatie wordt op blogs op een later tijdstip gepubliceerd. (Wat voor Nederland van toepassing is komt uiteraard ook op FOK!games.)
8:07 - Vraag van journalist: "Hoeveel gaan jullie compenseren per gebruiker?" 
8:08 - "Voor het uitblijven van ons dienstaanbod gaan we een aantal diensten gratis aanbieden."
8:09 - "Creditcardfraude is nog uitgebleven, maar mocht dit wel gebeuren dan zullen we dit per geval afhandelen." 
8:10 - Sony gaat goed nadenken over hoe zij het vertrouwen van hun klanten kunnen terugwinnen. 
8:13 - Nog van eerder: Sony gaat niet compenseren voor het datalek aangezien er (nog) geen creditcardfraude is gepleegd. 
8:15 - Als een gebruiker zijn/haar account wil annuleren dan vergoedt Sony resterende PlayStation Plus-tijd en resterend prepaid-tegoed in de Wallet. 
8:18 - Sony werkt samen met de FBI rondom deze zaak.
8:19 - Nog van eerder: als klanten nieuwe creditcards aan moeten vragen dan "overweegt" Sony de kosten hiervan te vergoeden. 
8:20 - Meeste vragen van klanten gingen over wanneer het PSN weer online komt.
8:21 - Alweer geeft Sony aan de beveiliging van het PSN te versterken. 
8:23 - Sony ontweek twee minuten geleden de vraag: "Hoeveel klanten hebben reeds hun PSN-account opgezegd?" 
8:26 - De reden dat de persconferentie pas vandaag plaats heeft gevonden, beschrijft Sony als volgt: "We wilden graag eerst contact opnemen met bijvoorbeeld verzekeringen en creditcardmaatschappijen, zodat we nu meer informatie kunnen geven." 
8:28 - "Degene die het PSN heeft aangevallen was erg vaardig, en er is een bepaald commando gebruikt. Onze systemen konden dit commando niet detecteren." 
8:30 - 80% van de PS3's zijn verbonden met het internet. 
8:31 - Verslaggevers blijven doorvragen over de fijne details van de inbraak, maar Sony onthoudt zich van commentaar.
8:36 - Er is geconcludeerd dat volledige functionaliteit deze maand weer terug is. Gezien het vandaag 1 mei is, kan dat dus nog lang duren. 
8:39 - Sony is momenteel bezig om structureel klanten te kunnen vergoeden, als zij diensten willen annuleren. Dit systeem is er op dit moment nog niet.
8:40 - "Het is niet onze bedoeling geweest om Anonymous te beschuldigen omtrent deze inbraak. We hebben er vorige week enkel naar gerefereerd als achtergrondinformatie."
8:42 - Kaz kondigt het einde van de persconferentie aan. 

Samenvatting
Sony heeft in deze persconferentie vooral benadrukt dat zij de beveiliging van het PlayStation Network, en de PlayStation 3 aan het verhogen zijn. Sony heeft ook bevestigt dat zij geen meldingen hebben gehad van creditcardfraude. 
Sony zal meewerken als klanten hun PSN-account willen annuleren en zal resterende PlayStation Plus-tijd en prepaid Wallet-tegoed crediteren. Op de vraag hoeveel mensen hun PSN-account reeds willen annuleren hebben zij niet gereageerd.

Als compensatie voor de PSN-storing krijgen klanten 30 dagen gratis toegang tot PlayStation Network Plus. Ook wordt er 30 dagen gratis toegang tot Qriocity Unlimited verschaft, en wordt er gratis content aangeboden. Er is sprake geweest van een gratis game. Welke content er precies wordt aangeboden wordt per regio bekeken. Sony geeft een schadevergoeding voor klanten die de dupe zijn of worden van creditcardfraude. Tevens gaat Sony in sommige regio's gratis toegang verschaffen tot kredietbureau's waar men hun kredietwaardigheid kan controleren. Of deze dienst ook in Nederland beschikbaar wordt gesteld is nog niet bekend.

Het PlayStation Network wordt deze week weer online verwacht, hoogstwaarschijnlijk op 4 mei. Niet alle functionaliteit zal dan beschikbaar zijn, de ontbrekende functionaliteit komt later deze maand. Multiplayer-gaming zou wel weer moeten werken deze week.

Sony noemde Anonymous tweemaal in deze persconferentie maar bevestigde niet dat zij verantwoordelijk waren voor de aanval. Toen een journalist vroeg waarom Anonymous genoemd wordt, gaf Hirai als antwoord: "Het is niet onze bedoeling geweest om Anonymous te beschuldigen omtrent deze inbraak. We hebben er vorige week enkel naar gerefereerd als achtergrondinformatie, naar aanleiding van eerdere incidenten".(Afbeelding van hoe de hackers zijn binnengekomen, naar verluidt via een bepaalde tool. Helaas is dit tijdens de livestream niet vertaald.)