"Ajax loopt hiermee voorop in de voetbalwereld"

Ajax en adidas hebben op sportcomplex De Toekomst het adidas miCoach Performance Centre geopend. Het centre zal gebruikt worden door zowel de A-selectie als de jeugd.

Algemeen directeur Rik van den Boog is trots op het Centre dat bestaat uit een grote opblaashal op het jeugdcomplex van De Toekomst en meetapparatuur over het gehele complex. "Ajax loopt hiermee voorop in de voetbalwereld", aldus Van Den Boog.

"Het bijzondere is dat diverse meetsystemen met elkaar gecombineerd kunnen worden. Dat maakt het zo uniek", zegt Edwin Goedhart, hoofd van de medische en sportwetenschappelijke staf van Ajax. "Dit zie je nergens anders in de wereld. Dankzij de combinatie van alle systemen is alles complementair aan elkaar."

Het wordt nu onder andere mogelijk voor de a-selectie en de jeugdselecties om op een sportwetenschappelijke manier bewegingsanalyses te maken en snelheden, afstanden van dribbelen, koppen en schieten in kaart te brengen.

Frank de Boer is blij met de innovaties. "In mijn tijd hadden we alleen hartslagmeters. De shuttle run test kwam er toen net een beetje in. Het mooie aan al deze systemen is dat we alles met beelden kunnen ondersteunen. Beelden zijn confronterend en brengen de boodschap aan spelers en staf goed over. Veel meer dan alleen getallen of woorden."

"In samenwerking met de Vrije Universiteit kunnen we de opleiding van onze spelers nog beter maken, zodat ze tussen hun 20e en 23e op hun top kunnen zijn", vertelt Van den Boog. "Dat is belangrijk voor Ajax omdat zelf opgeleide spelers daarna meestal naar het buitenland gaan. Door ze jong te laten pieken kunnen we er een optimaal rendement uit halen."

"Op financieel gebied win je het nooit van de wereldtop, maar dit beleid moet er toe leiden dat Ajax zich over een aantal jaren weer met de top kan meten. Dankzij al deze innovaties lopen we voorop in de voetbalwereld", aldus Van Den Boog.