Syrische oppositie wil dag van woede

Syrische activisten hebben gezworen de demonstraties tegen het regime van president Bashar Assad voort te zetten. Zij hebben vrijdag uitgeroepen tot 'Vrijdag van woede' en willen de moordpartij van vorige week herdenken, waarbij 112 mensen om het leven kwamen.

Het Syrische regime heeft de bevolking gewaarschuwd geen demonstraties te houden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geen toestemming verleend voor demonstraties en zegt dat elke vorm van protest alleen bedoeld is om de veiligheid en stabiliteit in Syrië te ondermijnen.

De opstand in Syrië, geïnspireerd door andere volksprotestbewegingen in de Arabische wereld, heeft de steun van de Moslim Broederschap. De organisatie is door het regime van Assad verboden. Een opstand van de Moslim Broederschap in 1982 werd keihard neergeslagen door Hafez Assad, de vader van de president.

Het is de eerste keer dat de Moslim Broederschap zich uitspreekt over de onlusten in Syrië. "Je bent vrij geboren, dus laat je niet onderwerpen door een tiran", aldus de verklaring van de in ballingschap levende leiders van de organisatie.

Assad heeft geprobeerd met zowel concessies als hard ingrijpen de protesten de kop in te drukken. In totaal hebben de onlusten meer dan 450 levens gekost.