Lintjesregen daalt neer op 3357 Nederlanders

Dit jaar krijgen 3357 Nederlanders een onderscheiding in het kader van de jaarlijkse lintjesregen. Dat heeft het Kapittel voor de Civiele Orden gemeld.

In totaal worden 3347 mensen gedecoreerd in de Orde van Oranje-Nassau en 10 mensen in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Onder de gelauwerden zijn 1136 vrouwen. Dat is ongeveer een derde van het totaal.

Onder de gelauwerden zijn presentatrice en actrice Linda de Mol, oud-nieuwslezeres Noraly Beyer, modeontwerper Addy van den Krommenacker en oud-sportpresentator Kees Jansma. Van voetballer Clarence Seedorf werd onlangs al bekend dat hij een lintje zou krijgen.

De komiek André van Duin krijgt voor de tweede keer een lintje. Hij is in 1993 al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Nu wordt hij bevorderd tot Officier in die orde. Ook de acteur Willem Nijholt wordt voor de tweede keer onderscheiden. Hij was al Officier in de Orde van Oranje-Nassau en wordt nu Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De jongste gedecoreerde is de 34-jarige Seedorf. De oudste is de 95-jarige J. van Leeuwen uit Ermelo. Hij verzorgt als vrijwilliger rondleidingen bij het Infanteriemuseum in Harskamp over de geschiedenis van het regiment wielrijders, een voormalig legeronderdeel dat zich per fiets verplaatste.

Het aantal mensen dat een onderscheiding krijgt, ligt dit jaar lager dan in voorgaande jaren. Vorig jaar kregen 3746 Nederlanders een lintje. In 2009 waren het er 3572 en het jaar daarvoor 3548.

Bij het Kapittel voor de Civiele Orden zijn dit jaar 3683 mensen voorgedragen voor een lintje. Van deze aanvragen zijn 313 afgewezen.