Doden bij raketaanval Misurata

Libische regeringstroepen hebben donderdag woonwijken van de westelijke stad Misurata onder vuur genomen. Daarbij zouden zeker tien mensen om het leven zijn gekomen. Ook bij een grenspost bij de Tunesische grens werd strijd geleverd tussen de opstandelingen en de regeringstroepen.

De wijk Garara in Misurata werd donderdag zwaar onder vuur genomen. Raketten sloegen in en brokstukken vlogen in het rond, waardoor mensen dodelijk getroffen werden. "Alles was normaal en er gebeurde niets toen plotseling die raketten neerkwamen en explodeerden in onze wijk", aldus een ooggetuige.

Ook bij de Tunesische grens werd gevochten. De grensovergang bij Dehiba is nu eens in handen van de opstandelingen, en dan weer van de regeringstroepen. Vorige week namen de opstandelingen de grenspost in. De troepen van Gadhafi proberen de post nu in handen te krijgen door deze te bestoken met Grad-raketten. Sommige raketten kwamen neer in Tunesië.

De afgelopen twee dagen zijn zo'n vijfduizend Libiërs het strijdgewoel ontvlucht en de grens met Tunesië overgestoken. Zij worden opgevangen in vluchtelingenkampen of door Tunesische gezinnen.

Misurata is het brandpunt van de strijd in Libië geworden, nu in het oosten van het land de strijd is vastgelopen. De reeds twee maanden durende gevechten in Misurata hebben al honderden mensen het leven gekost. De internationale gemeenschap heeft al gewaarschuwd voor een humanitaire crisis in de stad.