Noordoostpolder wil niet op Werelderfgoedlijst

De gemeente Noordoostpolder wil niet op de Werelderfgoedlijst van de Unesco komen. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag tegen plaatsing op de lijst gestemd.

In totaal twaalf raadsleden waren voor de plaatsing, zestien waren tegen. De tegenstemmers vrezen onder meer dat het gebied door de lijst op slot gaat en dat bijvoorbeeld bedrijfsuitbreiding moeilijker wordt. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat de Noordoostpolder nu waarschijnlijk praten met de regering om te kijken wat er moet gebeuren.

Begin april werd bekend dat staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) onder meer de Noordoostpolder op de voorlopige lijst hebben gezet. Ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie staat erop.

Plaatsing op de voorlopige lijst betekent dat het rijk en de betrokken overheden beginnen met de voorbereiding om deze erfgoederen de komende vijftien jaar te nomineren voor de Werelderfgoedlijst. Criteria voor plaatsing zijn onder meer draagvlak voor de instandhouding, wat kan betekenen dat niet alle erfgoederen op de voorlopige lijst worden voorgedragen bij Unesco, die het uiteindelijke besluit neemt over de plaatsing.