Sekswinkels Amsterdam moeten eerder dicht

De sekswinkels op en rond de Amsterdamse Wallen moeten vanaf zondag net als andere winkels om 22.00 uur de deuren sluiten. De gemeente Amsterdam mag de sekswinkels houden aan de Winkeltijdenwet, zo heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

De zaak was aangespannen door de exploitanten van de winkels in het centrum van Amsterdam. Zij kregen in december van de gemeente te verstaan dat ze zich dit jaar aan de Winkeltijdenwet moeten gaan houden.

Doen ze dat niet, dan treedt de politie tegen ze op. Bij een eerste overtreding krijgen ze een boete van 450 euro en bij een tweede een boete van 900 euro opgelegd, zo liet de gemeente de exploitanten weten. Zouden de winkels blijven doorgaan met te lange openstellingen, dan zouden verdere handhavingmaatregelen volgen.

De aanpassing in het gemeentelijke beleid komt voort uit het plan van de gemeente de drugsoverlast en criminaliteit in het gebied tegen te gaan. De exploitanten eisten in een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam dat de gemeente de strengere handhaving voorlopig nog niet mag invoeren. Ze willen meer tijd om zich voor te bereiden op de aanpassing.

De ondernemers vrezen dat de beslissing van de gemeente, die de langere openstelling jarenlang heeft gedoogd, ze veel geld gaat kosten. 30 tot 50 procent van hun omzet zouden ze tussen 22.00 en 02.00 uur binnenhalen. Veel ondernemers zijn bang dat ze door het omzetverlies hun zaak moeten sluiten.

De rechter oordeelt echter dat het een feit van algemene bekendheid is dat winkels niet later dan tot 22.00 uur open mogen zijn. Dat de gemeente op een gegeven moment zou overgaan tot handhaving van de regels, hadden de ondernemers kunnen verwachten, aldus de rechtbank.