Alberto Stegeman vrijgesproken in Schiphol-zaak

Alberto Stegeman hoeft geen boete te betalen voor het binnendringen van een bedrijventerrein bij Schiphol en valsheid in geschrifte. Het gerechtshof in Amsterdam sprak de undercoverjournalist van SBS donderdag vrij. De rechtbank in Haarlem had hem vorig jaar nog een boete van in totaal 1740 euro opgelegd.

Stegemans programma Undercover in Nederland besteedde in december 2008 en januari 2009 aandacht aan de beveiliging op Schiphol-Oost, waarbij hij met een collega verboden terrein binnendrong met een nagemaakte KLM-toegangspas. Het bleek kinderlijk eenvoudig om op het terrein te komen.

Het hof vindt het aantonen van het veiligheidsrisico een maatschappelijk belang dat opwoog tegen de valsheid in geschrifte en het zich op verboden terrein bevinden. Het neppasje was nagemaakt van een KLM-medewerker die daar zelf mee had ingestemd, zodat Stegeman niet onzorgvuldig heeft gehandeld.

Stegeman wordt wel veroordeeld tot een boete van vijfhonderd euro omdat hij de nagemaakte toegangspas na de uitzending nog steeds in zijn bezit had. Dan geldt de extra bescherming voor journalisten niet meer, bepaalde het hof.

Alberto Stegeman is 'zeer verheugd'. "Dit is een overwinning voor de journalistiek. Er was geen ander middel om het lek in de beveiliging van Schiphol aan te tonen. Het maatschappelijk belang in deze was simpelweg te groot. Na 2 jaar strijd heeft het recht gezegevierd."

Volgens het hof was het opvallendst in de uitzending dat op Schiphol-Oost ook het regeringsvliegtuig staat waar ook de koningin en leden van het Koninklijk Huis mee reizen. Het bleek mogelijk die hangar in te gaan en tot bij het vliegtuig te komen. De rechtbank had beide journalisten veroordeeld omdat ze de strafbare feiten zwaarder vond wegen dan de onthulling van de gebrekkige beveiliging.


Dat dit kan...(Foto: Novum)