Nog steeds gevechten bij Misurata

De Libische rebellen in de westelijke stad Misurata hebben zondag de troepen van kolonel Moammar Gadhafi teruggedreven tot de rand van de stad. Daarbij hebben ze het grootste ziekenhuis van de stad ingenomen, dat tot voor kort werd bezet door de strijders van Gadhafi. Dat meldt een inwoner van Misurata. Volgens artsen in de stad zijn zaterdag en zondag ten minste 32 mensen gedood, 85 mensen raakten gewond.

Bij de gevechten zondag hebben de strijders van Gadhafi tientallen raketten op de stad afgevuurd, ondanks het feit dat volgens de Libische regering het leger de gevechtshandelingen in Misurata heeft gestaakt. Het leger zou zich hebben teruggetrokken om leiders van plaatselijke stammen de kans te geven te onderhandelen met de rebellen.

De Amerikaanse senator Lindsey Graham heeft zondag gepleit voor bombardementen op de vertrouwelingen en het militaire hoofdkwartier van Gadhafi. Graham is lid van de defensiecommissie van de Amerikaanse Senaat. Volgens Graham moeten de vertrouwelingen van Gadhafi 'zich elke dag afvragen of vandaag hun laatste dag zal zijn'.

Misurata is de enige stad in het westen van het land die in handen is van de oppositie. Honderden mensen kwamen al om bij zware gevechten in de stad. In de rest van het land is sprake van een militaire patstelling, zelfs met de NAVO-luchtaanvallen die vorige maand begonnen.