China pakt met Pasen christenen op

De Chinese politie heeft zondag ten minste dertig mensen gearresteerd toen ze bijeenkwamen voor een paasdienst. Dat heeft een lid van de kerk bekendgemaakt. De gearresteerden horen bij de Shouwang-kerk in Beijing.

Leden van die kerk proberen elkaar iedere zondag te ontmoeten op een plein in Beijing sinds ze drie weken geleden uit het gebouw zijn gezet waar ze bijeenkwamen. Alle pastors en kerkleiders zijn onder huisarrest geplaatst en dertig leden zijn opgepakt toen ze zondag op de ontmoetingsplek aankwamen.

De Chinese grondwet verzekert vrijheid van godsdienst, maar christenen moeten dan wel samenkomen in door de staat gecontroleerde kerken. Zo'n zestig miljoen christenen gaan echter ter kerke in niet-geregistreerde 'huiskerken', tegenover zo'n twintig miljoen in staatskerken. Het aantal gelovigen dat naar huiskerken gaat, stijgt bovendien snel en de Chinese regering is altijd beducht op elke onafhankelijke sociale groep die de communistische autoriteiten voor problemen zouden kunnen stellen.

Leden van de Shouwang-kerk liggen al jaren overhoop met de regering vanwege hun rechten om ter kerke te gaan. In een verklaring zeiden ze vorige week dat ze zich in 2006 hebben geprobeerd te registreren, maar dat hun aanvraag toen is afgewezen. In 2009 kochten ze een gebouw in Beijing voor zondagse kerkdiensten, maar tussenkomst van de regering voorkwam dat de groep van de ruimte gebruik kon maken, aldus de verklaring.

Chouwang
Christenen opgepakt tijdens Paasdienst (Foto: NuPeople)