Goeroe Sathya Sai Baba overleden

De omstreden Indiase goeroe Sathya Sai Baba is overleden. Hij lag al meer dan een week aan de beademing en dialyse in een ziekenhuis. Zijn volgelingen zagen hem als een levende god.

Sai Baba had een enorm aantal volgers, met leefgemeenschappen in meer dan 126 landen. Door zijn grote bos zwart haar en zijn oranje kleding was hij een opvallende verschijning.

Vrouwen in de gemeenschap waar de goeroe woonde, in het dorp Puttapari, barstten in huilen uit toen zijn overlijden bekend werd. Zijn lichaam is opgebaard in een tempelcomplex, waar volgelingen al binnen beginnen te druppelen. Het lichaam blijft er tot dinsdag liggen.

De goeroe was al tientallen jaren omstreden, onder meer vanwege beschuldigingen van intimiteiten met jonge mannelijke volgelingen. Ook claimde hij alwetend en almachtig te zijn. Wonderen die hij zou verrichten werden door critici afgedaan als goocheltrucs.

Het is niet precies bekend hoe oud Sai Baba is geworden, er is namelijk onenigheid over zijn leeftijd. Volgens sommigen is hij geboren op 23 november 1926, volgens anderen na 1927. In 1960 meldde de goeroe nog tot 2019 in het huidige lichaam te leven.


Goeroe Sathya Sai Baba overleden (Foto: Novum)