Oud-minister Max van der Stoel overleden

Oud-minister Max van der Stoel (86) is zaterdagavond in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat heeft de familie zaterdagavond bekendgemaakt.

Van der Stoel (PvdA) was minister in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Na zijn carrière in de landelijke politiek stelde de VN hem in 1991 tijdens de Golfoorlog aan als speciaal rapporteur voor de mensenrechten in Irak. Ook werd hij in ’91 voor het leven benoemd tot minister van Staat. In '92 werd hij de eerste Hoge Commissaris voor de Minderheden van de OVSE.

"Bescheiden en betrokken maakte hij het verschil, op veel plaatsen in de wereld." Dat zei premier Mark Rutte zaterdag in een eerste reactie op het overlijden. "Nederland verliest een icoon op het terrein van mensenrechten", aldus Rutte.

Daarbij wees de minister-president op de vele (internationale) functies waarin de PvdA'er tientallen jaren heeft gewerkt aan recht en rechtvaardigheid.

Koningin Beatrix heeft met groot leedwezen kennisgenomen van het overlijden van Van der Stoel. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst namens haar weten.

Oud-minister Max van der Stoel overleden
Oud-minister Max van der Stoel overleden (Foto: ANP)