'Iraaks leger kan zonder VS'

Het Iraakse leger is in staat zelf de veiligheid in het land te garanderen. Dat heeft de Iraakse premier Nouri al-Maliki donderdag tegen de Amerikaanse stafchef, admiraal Mike Mullen, gezegd.

Mullen is in Irak om te overleggen over de vraag of er na volgend jaar Amerikaanse troepen in Irak blijven. Eerder kwamen beide landen overeen dat alle Amerikaanse militairen het land uiterlijk 31 december verlaten.

"Het leger en de veiligheidsdiensten zijn nu in staat om de verantwoordelijkheid te nemen, om de veiligheid te garanderen en om professioneel en vaderlandslievend te werken. We zullen doorgaan met het vergroten van onze bekwaamheden en onze slagkracht en blijven onze troepen voorzien van de nieuwste wapens en materieel", zei Al-Maliki tegen Mullen, aldus een verklaring op de website van de premier.

Mullen zei vrijdag dat Irak binnen een paar weken moet beslissen of het wil dat de Verenigde Staten langer in Irak blijft. De VS heeft herhaaldelijk gezegd te overwegen Amerikaanse troepen na afloop van de overeenkomst in Irak te houden als het land hierom zou vragen.

Iraakse diplomaten hebben achter gesloten deuren geregeld gezegd dat ze zich zorgen maken over wat er zal gebeuren als de VS vertrekt uit Irak, maar in het openbaar houden ze vol dat alle Amerikaanse militairen zich terug moeten trekken zoals afgesproken.

Voor de Amerikaanse president Barack Obama is het politiek riskant om in Irak te blijven, omdat hij in zijn campagne beloofde een einde aan de oorlog te maken. Voor Al-Maliki is het echter nog riskanter om de Amerikanen te vragen te blijven. Zijn belangrijkste bondgenoten in de regering zijn anti-Amerikaanse aanhangers van Muqtada al-Sadr. De sjiitische geestelijke heeft met geweld gedreigd als de Amerikaanse troepen in Irak blijven.

Voor de Irakezen is het een netelige kwestie. Zo'n vijfduizend betogers gingen - ondanks een uitgaansverbod - vrijdag in Mosul de straat op om te eisen dat de aanwezigheid van Amerikaanse troepen verlengd wordt. In Bagdad werd de terugtrekking van de VS geëist en werd opgeroepen tot een einde aan de wijdverbreide corruptie en de vrijlating van gevangen.

Al-Maliki zei in zijn verklaring dat hij graag een voortzetting ziet in de samenwerking met de VS op het gebied van training en bewapening.


'Iraaks leger kan zonder VS' (Foto: Novum)