'Geheime Nederlandse missie in Afrika'

In Afrika nemen al enkele jaren Nederlandse militairen in het geheim deel aan een Amerikaanse missie tegen Al Qaida. De missies vinden zonder toestemming van de Tweede Kamer plaats in Mali, Senegal en Tsjaad. Dat blijkt uit informatie en documenten van het Amerikaanse Congres en Ministerie van Defensie die in handen zijn van het Algemeen Dagblad.

Volgens de krant gaat het om een trainingsmissie die onderdeel is van de Amerikaanse oorlog tegen terreur. Toestemming van de Tweede Kamer is volgens Defensie niet noodzakelijk. "Een mandaat van de Kamer is niet nodig. Het betreft een oefening, geen operatie met een VN-resolutie."

De SP en ChristenUnie reageren echter verbaasd. "Dit is een oorlogsgebied", zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. "Dit is meer dan een gewone oefening. Als we daarbij betrokken zijn, brengt dat risico's met zich mee voor de Nederlandse militairen daar, de Nederlandse belangen in het buitenland en Nederland zelf." Hij heeft het kabinet om opheldering gevraagd.

De Nederlandse militairen zouden als sinds 2008 meedoen met de missie. De deelname is opmerkelijk te noemen omdat de politiek de afgelopen jaren meerdere malen struikelde over de discussies over het wel of niet meedoen met missies naar Uruzgan en Kunduz.