Fidel Castro niet meer in partijleiding Cuba

Raul Castro is dinsdag benoemd tot eerste secretaris van de Communistische Partij van Cuba. Zijn bejaarde broer Fidel maakt voor het eerst sinds de partij werd opgericht geen deel meer uit van de partijleiding. Tot een drastische verjonging van de partijleiding komt het echter niet: tot de tweede man van de partij is de 80-jarige José Ramon Machado Ventura benoemd, terwijl de 78-jarige vicepresident Ramiro Valdes de nummer drie wordt.

Drie relatief jongeren in de vijftienkoppige leidinggevende raad zijn de 50-jarige Marino Murillo, de 46-jarige Lazara Mercedes Lopez Acea en de 65-jarige Adel Izquierdo. Fidel Castro, die een daverend applaus kreeg toen hij zijn opwachting maakte in de vergaderzaal, had dinsdag nog in een opiniestuk geschreven dat veel kandidaten door hun leeftijd of slechte gezondheid niet meer het beste aan de partij kunnen geven, maar dat Raul het vanwege hun verdiensten niet over zijn hart kon verkrijgen om ze van de kandidatenlijst te schrappen.

Fidel schreef ook dat hij achter het voorstel van zijn broer staat om het aantal ambtstermijnen te beperken. "Ik vind het een goed idee. Het is een onderwerp waar ik lang over heb nagedacht", aldus Fidel, die zelf meer dan 47 jaar aan de macht was. Hij zei ook dat Raul zijn voorstellen dagen voor het congres met hem had besproken, een kennelijke poging om geruchten te ontzenuwen dat de twee broers het met elkaar oneens zouden zijn.

Maandag besloot de partij op haar congres tot economische hervormingen. Dat is gemeld in de Cubaanse pers. Wat die hervormingen inhouden werd niet gezegd, maar de driehonderd voorstellen waarover werd gestemd werden unaniem aangenomen.

Bekend was al dat een van de voorstellen de legalisering behelst van het kopen en verkopen van privé-eigendommen. Een ander voorstel betreft de uiteindelijke afschaffing van het maandelijkse bonnenboekje, waarmee de Cubanen voedsel en andere basisproducten kunnen aanschaffen.

Raul Castro zei in zijn toespraak tot het partijcongres dat hij door zal gaan met noodzakelijke economische hervormingen, maar niet in een tempo dat het land niet aankan. "Modernisering van het economisch model is niet iets wat in een nacht voor elkaar kan worden gekregen, zoals sommigen geloven", zei Raul. Hij voegde eraan toe dat hij nooit 'de terugkeer van een kapitalistisch regime' zal toestaan.

Verwacht wordt dat het Cubaanse parlement, de Nationale Assemblee, de voorstellen die door het partijcongres zijn aangenomen snel in wetten zal omzetten. Het congres zelf heeft geen wetgevende macht.


Fidel Castro niet meer in partijleiding Cuba (Foto: Novum)