Mbo mag oudere student niet weigeren

Mbo-scholen mogen oudere studenten voortaan niet meer weigeren. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dinsdag bepaald, naar aanleiding van tientallen meldingen van leeftijdsdiscriminatie. Studenten werden ten onrechte geweigerd omdat ze te oud waren.

De scholen mogen oudere leerlingen wel adviseren zich niet aan te melden, maar volgens de CGB zijn die adviezen niet zo vrijblijvend geweest als de scholen zelf beweren. "Studenten kregen regelmatig een overduidelijk 'nee' te horen", zegt Luuk Visser, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). De meldingen zijn binnengekomen bij de JOB en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MRDA).

De CGB beveelt de scholen nu om een duidelijker advies te formuleren en het aan de studenten te laten om dat advies op te volgen of naast zich neer te leggen. De commissie vindt dat het leeftijdsverschil en grotere moeite om een stageplaats te vinden geen redenen voor weigering mogen zijn.

Volgens Visser staat de oudere mbo-student met deze uitspraak een stuk sterker. "Want als het oudere studenten weer overkomt, dan kunnen ze nu terugvallen op de uitspraak van de CGB. Daarbij staan scholen in het mbo op scherp, ze weten dat het verboden is en dat er op hen gelet wordt."