Vrees voor aanslagen via internet

De kans bestaat dat terroristen in de toekomst aanslagen zullen plegen door besturingssystemen van elektriciteitscentrales of chemische bedrijven te hacken. Dat staat in een dinsdag verschenen stuk van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).

De twee instellingen denken dat terroristische groeperingen nu nog niet voldoende kennis hebben om via internet aanslagen te plegen op fysieke doelen, maar dat kan in de toekomst veranderen. Ook een eenling met de juiste kennis kan een cyberaanslag uitvoeren, merken de AIVD en de NCTb op in het rapport, dat de prioriteiten voor de komende jaren beschrijft op het gebied van terreurbestrijding.

De AIVD en de NCTb willen meer werk maken van het vroegtijdig oppakken van eenlingen die radicaliseren en mogelijk een aanslag gaan plegen. Aanslagen door zogeheten 'lone wolves' komen de laatste jaren steeds vaker voor, staat in het stuk. Het kan gaan om mensen die er radicale politieke of religieuze ideeën op na houden, maar ook om verwarde personen.


Vrees voor nieuw soort terrorisme (Foto: Novum)