Jongeren: Dreigtweets keihard aanpakken

Jongeren zijn voor een harde aanpak van verzenders van 'dreigtweets'. De 17-jarige jongen die na het drama in Alphen aan den Rijn twitterde dat hij het dodental zou overtreffen, is volgens 70 procent terecht opgepakt. Een meerderheid (53 procent) van de deelnemers vindt dat de jongen voor de rechter moet komen. Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EénVandaag, in samenwerking met FOK! onder 1600 jongeren.

Van de ondervraagden die de jongen voor de rechter willen zien, vindt 65 procent een taakstraf op zijn plaats. Van 38 procent mag hij vrijuit gaan. Drie kwart van alle deelnemers (75 procent) stelt dat de 17-jarige te ver is gegaan met zijn tweet, een kwart vindt dat hij het wel mag zeggen. Twitteraars en jongens vinden dat je online meer mag zeggen dan niet-twitteraars en meisjes.

Een op de vijf (22 procent) meent dat de politie de tweet van de 17-jarige niet zo serieus had moeten nemen. Een ruime meerderheid (63 procent) denkt dat het voorarrest met twee weken is verlengd vooral om te voorkomen dat ook anderen dreigementen op internet zetten. Er zijn de afgelopen weken vier mensen opgepakt die via Twitter gedreigd hebben mensen neer te schieten of een bomaanslag te plegen.

En afgelopen weekend werd een 11-jarige jongen verhoord op verdenking van het verzenden van dreigmails naar een basisschool. Acht op de tien jongeren (78 procent) is van mening dat het versturen van bedreigingen online strafbaar moet zijn.