Kamer wil kortingskaart niet alleen voor NS

De kortingskaarten voor treinreizigers moeten niet alleen gelden voor de NS, maar ook voor andere vervoersmaatschappijen. Een Kamermeerderheid wil dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) in gesprek gaat met vervoerders en provincies om te regelen dat de nieuwe kortingskaarten die op 1 augustus worden geïntroduceerd voor het hele spoor gelden.

"De reiziger is niet geïnteresseerd of hij in een trein van NS, Arriva, Veolia of Connexxion zit. De vervoerders moeten het gewoon onderling goed regelen. Een beetje druk van de minister kan daarbij helpen", zegt ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob, die het voorstel indiende. Zijn plan kreeg steun van de PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

De huidige voordeelurenkaart geldt in alle treinen in Nederland. Dit is echter nog niet geregeld voor de nieuwe abonnementen die de voordeelurenkaart gaat vervangen. De ChristenUnie wil dat dit geregeld wordt voordat de nieuwe abonnementen op 1 augustus worden ingevoerd. "Het is niet wenselijk dat reizigers in gebieden met meerdere vervoerders meerdere kortingskaarten moeten aanschaffen. Dan worden ze op kosten gejaagd", vindt Slob.