Geen alcohol in trein op Koninginnedag

Het is op Koninginnedag niet toegestaan alcohol te drinken in de trein of op stations. Die maatregel neemt de NS om te voorkomen dat het op en rond het spoor uit de hand loopt door dronken feestvierders. Raddraaiers worden bovendien harder aangepakt.

Het is voor het eerst dat treinen en stations volledig drooggelegd worden. Vorig jaar mochten reizigers nog 'één stuk alcohol' meenemen, maar volgens een woordvoerder van de NS maakten velen misbruik van die regel door een vat bier de trein in te slepen.

Veel treinen, vooral van en naar Amsterdam, zaten vol jongeren onder invloed van drank en drugs, waarbij in het openbaar plassen en kotsen schering en inslag was. Ook werd er veelvuldig aan de noodrem getrokken, wat tot veel oponthoud en gevaarlijke situaties leidde omdat mensen over het spoor gingen lopen.

Met de drooglegging wil de NS het signaal afgeven dat Koninginnedag een feestje is, maar vooral ook een feestje moet blijven. "Verreweg het grootste deel van de reizigers veroorzaakt geen overlast. Het gaat ons om de aanpak van die kleine groep die overlast geeft." Mensen die te dronken zijn kan de toegang tot de trein worden ontzegd.