Echte Finnen: Recht op regeringsdeelname

De conservatieve Nationale Coalitiepartij heeft zondag de meeste stemmen behaald in de Finse parlementsverkiezingen, maar de grootste winnaar zijn de Echte Finnen. Deze nationalistische en eurosceptische partij gaat van 6 naar 39 zetels. De regering, waarvan de Nationale Coalitiepartij deel uitmaakt, is haar meerderheid kwijt.

De conservatieven behaalden volgens de voorlopige uitslag met 20 procent van de stemmen 44 van de 200 parlementszetels. De oppositionele Sociaal-Democraten krijgen 42 zetels. De Centrumpartij van premier Mari Kiviniemi is de grootste verliezer, met een verlies van 15 zetels. De definitieve uitslag wordt woensdag bekendgemaakt.

De uitslag kan gevolgen hebben voor het noodfonds voor de eurolanden en de noodhulp aan Portugal, waarmee alle zeventien landen van de eurozone akkoord moeten gaan. De Echte Finnen zijn tegen, terwijl de Sociaal-Democraten de noodhulp op een andere manier gefinancierd willen zien. De conservatieve leider Jyrki Katainen zal met ten minste een van deze twee partijen in zee moeten gaan. De leider van de Echte Finnen, Timo Soini, zei maandag dat de uitslag zijn partij het recht geeft op regeringsdeelname. De krant Helsingin Sanomat voorspelde een uitzonderlijk moeilijke formatie. Volgens de krant zullen de Nationale Coalitiepartij en de Sociaal-Democraten waarschijnlijk de basis van de nieuwe regering gaan vormen en kunnen de ideeën van de Echte Finnen over de EU en het noodfonds samenwerking met de conservatieven in de weg staan. Ook de leider van de Sociaal-Democraten, Mikael Jungner, zei echter dat de Echte Finnen gezien de uitslag in het volgende kabinet thuishoren.

Katainen zei met elke partij te kunnen samenwerken, 'zolang de verkiezingsuitslag en het regeerprogramma dat mogelijk maken'. Gevraagd of hij met de Echte Finnen tot een akkoord denkt te kunnen komen over de hulp aan Portugal zei hij: "Als verantwoordelijke mensen die met elkaar om de tafel gaan zitten om zaken te bespreken de belangen van Finland in het oog houden, dan zullen er altijd oplossingen worden gevonden."

Soini, die lid is van het Europees Parlement, zei niet of zijn partij tegen de noodhulp aan Portugal zal stemmen.


Echte Finnen: Recht op regeringsdeelname (Foto: Novum)