'Dader Baflo had net gehoord dat hij land uit moet'

De 25-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker die vastzit voor de moord op een agent en een 29-jarige vrouw in Baflo, had op de dag van het incident gehoord dat hij Nederland moet verlaten. Dat schrijft het AD maandag.

De asielzoeker had beroep aangetekend tegen zijn uitzetting op medische gronden. Hij zei dat hij kampte met ernstige psychische klachten. Woensdagochtend hoorde hij dat het beroep was afgewezen en hij definitief het land uit moest.

Alasam S. kampte volgens psychiaters van de GGZ, door wie hij al geruime tijd werd behandeld met een 'zwaar psychiatrisch ziektebeeld'. Kortgeleden zouden zijn behandeling en medicatie zijn stopgezet.

Een vriend van S. zegt in de krant dat zijn vriend er 'helemaal doorheen zat' nadat hij te horen had gekregen dat zijn beroep was afgewezen. De vriend, een 28-jarige man uit Togo denkt dat S. zelfmoord pleegt als hij daartoe de kans krijgt. "Hij vergeeft het zichzelf nooit dat hij zijn vriendin doodde. Renske was de vrouw van zijn leven."

De uitgeprocedeerde asielzoeker, die volgens zijn vriend uit het Afrikaanse land Benin komt, wordt ervan verdacht woensdagavond een 48-jarige agent te hebben doodgeschoten. Dat gebeurde hoogstwaarschijnlijk met het dienstwapen van het slachtoffer. Voor de schietpartij zou hij de vrouw hebben omgebracht, de 29-jarige Renske Hekman. Zij was biologe en werkte bij de Zeehondencrèche Pieterburen.

De man wordt ook verdacht van poging tot moord op een 22-jarige agente en een 72-jarige omstander. Zij raakten bij de schietpartij gewond.