President Burkina Faso ontbindt regering na onrust

De president van Burkina Faso, Blaise Compaoré, heeft vrijdag zijn regering ontbonden na onlusten. Ook heeft hij zijn legerchef en het hoofd van de presidentiële garde naar huis gestuurd.

Onvrede over niet uitbetaalde huurtoeslagen in twee kazernes van de presidentiële garde van Burkina Faso verspreidde zich eerder vrijdag snel over de hoofdstad Ouagadougou. In het westen van de stad plunderden soldaten in de nacht van donderdag op vrijdag winkels en stalen auto's. Huizen van bondgenoten van Compaoré werden in brand gestoken. Nabij de studio van de staatsradio werden schoten afgevuurd.

Vooralsnog zijn er geen slachtoffers gevallen, zei Moussa Cissé, een woordvoerder van het leger.

Compaoré kwam zo'n 23 jaar geleden aan de macht in het straatarme land. In november werd hij herkozen, maar volgens zijn tegenstanders werd er op grote schaal gefraudeerd.

Op 8 april vonden in Burkina Faso vanwege de hoge voedselprijzen ook al grote protesten plaats, toen door de politie. In maart stichtten studenten brand bij diverse overheidsgebouwen uit protest tegen de dood van een jonge man. De man zou in de gevangenis om het leven zijn gebracht.